Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga

Godina Marka Marulića

Na ovoj se stranici donose razna događanja kojima se obilježava 500. obljetnica smrti Marka Marulića.


Marulićevi dani (21-23. travnja)
Ovogodišnji, trideset četvrti Marulićevi dani tradicionalno su održani uz Dan hrvatske knjige, datum završetka spjeva Judita, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Manifestacija je otvorena 21. travnja u Zavodu HAZU u Splitu svečanom ceremonijom na kojoj su dodijeljene i godišnje nagrade DHK Judita, Davidias i Slavić. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak je uz prigodne riječi postavio lovor-vijenac na Marulićev spomenik, a nakon mise u crkvi sv. Frane, koju je predslavio nadbiskup Zdenko Križić, predsjednica Društva prijatelja kulturne baštine Split Danka Radić sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom postavila je vijenac na Marulov grob.

Colloquium Marulianum XXXIV – međunarodni znanstveni skup Marko Marulić i hrvatska renesansa, održan je 22. i 23. travnja u Sveučilišnoj galeriji. K tome, 22. travnja u Sveučilišnoj knjižnici predstavljene su dvije knjige: prijevod Marulićeve Davidijade na engleski (LYSA, Gent, 2024) i Marulus tuus: upućivanje u Marulića, izbor iz Marulovih djela (Književni krug Split – Marulianum, Split, 2024) te je otvorena izložba Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist. Zaključno, 23. travnja u HNK Split održan je okrugli stol Marul kakva ne poznajemo.

Svečano otvorenje manifestacije: akademik Kažimir Hraste, predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek i potpredsjednik KKS Josip Vrandečić

Gradonačelnik Ivica Puljak i Akademski zbor Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” (dolje)

Otvorenje znanstvenog skupa Marko Marulić i hrvatska renesansa:
predsjednik KKS Marko Trogrlić (gore), rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek i uzvanici (dolje)

Predstavljanje knjiga The Davidiad i Marulus tuus u Sveučilišnoj knjižnici:
ravnateljica SKS Ana Utrobičić, Jeroen De Keyser, Neven Jovanović i Edward Mulholland (gore) i Luka Marković (dolje)

Otvorenje izložbe Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist u Sveučilišnoj knjižnici: govori Mihaela Kovačić

Okrugli stol u HNK Marul kakva ne poznajemo: Ivan Lupić, Neven Jovanović i Dino MilinovićIzložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“ (Muzej grada Splita, 25. travnja)
Izložba „Marko Marulić i Akademija“ (HAZU, 26. travnja)Svečanost proglašenja (5. siječnja)
“Godinu Marka Marulića” svečano je proglasila ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek na 500. obljetnicu njegove smrti, 5. siječnja u Književnom krugu Split – Marulianumu. Nazočnima se prigodno obratio predsjednik Književnoga kruga Split Marko Trogrlić, o Maruliću kroz 500 godina govorio je Bratislav Lučin, a Željko Jozić predstavio je stranicu o Marku Maruliću Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Program su obogatili studenti Umjetničke akademije u Splitu izvedbom ulomaka iz Marulove Judite. Svečanost je završila polaganjem cvijeća na grob velikog Splićanina u crkvi Sv. Frane na obali.